♥ i'll FOLLOW you back ! ♥

Saya dah Sihat ! :D




Alhamdullillah harini aku betul betul dah sihat . Sebelum ni aku diduga dengan penyakit yang sangatttttttt buat aku tersiksa ! ouhhhh .. Dari awal bulan sampai hujung bulan aku mengalami sakit perut yang teramat sangat . Macam macam ubat aku dah makan . Macam macam cara aku dah buat . Tapi sama jugak . May be itu dugaan yang Allah nak beri pada aku . Aku terima walaupun terpaksa dan tersiksa :(

Sejak hari pertama aku sakit perut , aku just diamkan saje . Aku ingat just sakit perut biasalah kan . Rupanya sebaliknya . Sakitnya berlarutan dari hari ke hari . Takde satu hari pun dia skip ! acanner tuh ? nak buat satu kerja pun tergendala . 

Hari ketiga nye pulak , mama aku suruh aku check doctor . Mana tahu ada penyakit lain ke kann ... So, Incik Kekasih datang la rumah untuk membawa kekasih hatinya ni ke klinik . Kitorang pergi klinik yang berdekatan rumah aku jek . Yela , aku masa tu da sakit sangat . Nak duduk lama pun tak boleh . Baring pun tak boleh . Aduhh .. Masa tu memang paling terseksa giler lah .. Lepas dah register nama apa semua , doctor panggil masuk . Check punye check , doctor kata aku kena gastrik ! aikkkk .. Aku pun ye kan aje lah kan . Aku bukan tahu pun aku sakit apa .Lagipun memang sebelum ni aku ada gastrik , tapi takde lah teruk mana . Dah selesai check semua , Incik Kekasih pun hantar aku balik bersama ubat gastrik tuh . Aku makan ubat gastrik tu ada lah dalam  3 atau 4 hari jugak . Still tak berkesan jugak ! 

Minggu depannya pulak aku pergi sendiri ke klinik lain . Kebetulan aku ada kat luar masa tu . Sorang sorang pulak ! Dan dan sakit tu menyerang akuuuu .. Ouh tidakkk .. I need my gemok gemokkk (Incik Kekasih) ... Nak tunggu si dia tuh memang tak lah . Sebab aku dah sakit sangat sangat . So aku drive terus ke klinik depan jalan tuh . Bayangkan jelah aku nak pijak pedal minyak pun tak larat ! Ni kan lagi nak keluar kereta then nak ke klinik tu . Aduiiii ... Dah tu nak buat macam mana kan . Gagahkan jugaklah . Jumpa doctor , doctor kata aku gastrik da teruk sangat . So dia kasi aku ubat lagi . Tapi kali ni ubatnya berbeza pulak . Lantak lah kan . Janji aku nak sihat . Tapi masa tu doctor ada kasi aku pilihan . Nak ubat ke nak inject ? "INJECT ??? ouh memang taklah doctor  ... I drive sorang sorang harini . Risau tak larat nak pijak pedal minyak lagi lah pulak" .. So, doctor kata it's ok lah . Janji makan ubat jangan skip . And makan ikut schedule . AND ! jangan makan benda keras keras dan yang berminyak . Mean, nasi , mee goreng pe semua tuh la .

Yang ni pun sama jugak . Makan ubat sampai habis pun tak ada effect pape . Makin teruk adalah . Aku dah tak tahan giler lah . Perut aku hari hari kejang ! nak gerak pun tak boleh :'(  Aku bajet bajet gastrik aku makin teruk . Sebab aku ni harap badan je besar . Tapi jarang makan ! So, aku buat keputusan nak ikut cadangan doctor haritu . Inject ! ouhhhh ... Nasib baik masa tu Incik Kekasih temankan pergi klinik . Kalau tak , memang tak laaa aku nak inject . hehe . 

Lepas doctor inject aku tuh , aku keluar dengan muke slumber acah acah tak sakit . Padahal ... perghhh .. Sayang ... Sakit wooo .. Kebas jugak la masa tu . Relax jap kat klinik tu dalam 5 minit sebelum nurse tu nak kasi antibiotic dengan ubat tahan sakit . Lepastu baru balik . Aduhh .. Masa nak balik tu pon hanya DIA saje yang tahu kebasnye macam mana .. :(

Lega sakitnya ade la dalam 1 hari setengah jek . Lepastu sakit balik .. Ubat aku mana pernah skip . Tapi sama jugak . So Incik Kekasih suggest pergi klinik lain . Esok malamnye baru keluar . Pusing pusing jugak lah area Port Klang tuh . Last last kitorang singgah klinik dekat sebelah kedai makan . Yela kan ... Si kekasih hatinya ni belum makan lagi masa tuuu .. hihihi sayang my gemok gemokkk ;p Uppsss .. Maaf :)

Lepas register nama ape semua , doctor panggil kitorang masuk . (eh, da macam husband aku lah pulak sebok sebok nak masuk sekali si Incik Kekasih tuuu ;p) Lepas doctor da jadi pendengar setia masalah aku , doctor suruh aku buat urine test , then da selesai check ape semua , doctor kata aku kena penyakit Batu Karang stage 1 . Baru nak jadi . OMG .... Terdiam sekejap ! mungkin ni satu lagi dugaan yang DIA nak uji aku . Aku terima :)

Doctor bekalkan aku ubat untuk penyakit Batu Karang tuh untuk 21 hari punya . Lepas habis ubat tu , doctor suruh datang buat rawatan susulan sampai segala pasir pasir tuh betul betul keluar habis . Haihhh .. Makan ubat lagi ... Jumpa doctor lagi ... Boringnye lah . Tak pasal pasal melayang RM350 aku ... Eh taklah . Termasuk duit Incik Kekasih sekali .. hihihi thanks sayang .. Thanks ada masa saya perlukan sokongan , bantuan , dan tempat mengadu dan berlindung .. Saya hargai sangat :)


Moral of this story : Jangan dah sakit teruk baru nak cari doctor . Dan carilah klinik atau hospital yang pakar tentang penyakit . Jangan pergi jumpa doctor yang baru jadi doctor ! Membazir ! DAN , duit tu penting . Standby untuk hari akan datang :) 

#orang sebuk simpan duit nak kawen , aku sebok simpan duit untuk simpanan penyakit yang aku hadapi sekarang ni . Ya Allah , janganlah Engkau uji saat aku tak mampu dan belum sedia hadapinya lagi :)


♥SHARING is CARING♥

Stumble
Delicious
Technorati
Twitter
Facebook

2 orang sedang berleter =):

Anis anak wong

batu karang? omg..muda2 dah kene? tula..lain kli kencing jgn tahan2...

FyFy

baru nak jadi la anis ..
tu lah . tapi rasanye fy tak suka tahan kencing . doctor kate dari pemakanan kita pun boleh jadi tauu ...
sob sob T-_T

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...